Φυσικό Αέριο και Περιβάλλον

Φυσικό Αέριο και Περιβάλλον

Καθαρότερη Πηγή

Το φυσικό αέριο είναι η καθαρότερη πηγή πρωτογενούς ενέργειας, μετά τις ανανεώσιμες μορφές. Τα μεγέθη των εκπεμπόμενων ρύπων είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, ενώ η βελτίωση του βαθμού απόδοσης μειώνει τη συνολική κατανάλωση καυσίμου και συνεπώς περιορίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Με την αντικατάσταση των ρυπογόνων καυσίμων, όπως είναι το πετρέλαιο και ο λιγνίτης, με το φιλικό προς το περιβάλλον και καθαρότερο φυσικό αέριο επιτυγχάνεται σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων.

Συγκεκριμένα η χρήση του φυσικού αερίου συμβάλλει στη μείωση των αερίων ρύπων αφού σε σχέση με το πετρέλαιο έχει μηδενικές σχεδόν εκπομπές διοξειδίου του θείου (SO2), 30% λιγότερες εκπομπές μονοξειδίου του αζώτου (NO), μειωμένες κατά 50% εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και 70% λιγότερες εκπομπές μικροσωματιδίων (MPs). 

Ταυτόχρονα με τη χρήση του φυσικού αερίου μειώνονται και οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), κατά 30% σε σχέση με την καύση πετρελαίου ή ακόμη ως και 45% σε σχέση με την καύση άνθρακα.

Το καύσιμο του μέλλοντος

Σύμφωνα με τον κ. Μάρκο Αλβέρα, Διευθύνων Σύμβουλος της Snam και πρόεδρος της Gas Naturally, το αέριο αποτελεί το καύσιμου του μέλλοντος, καθώς μπορεί να υποκαταστήσει ορυκτά καύσιμα με υψηλότερες εκπομπές άνθρακα. Επιπλέον δήλωσε, ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα αποτελούν μία από τις πιο μεγάλες προκλήσεις της εποχής.  Τέλος, ανέφερε ότι, το φυσικό αέριο συμπληρώνει τις Ανενεώσιμες Πηγές Ενέργειας και όπως επισήμανε ο επικεφαλής της Snam, «δεν απαιτεί υψηλές επενδύσεις, δεν χρειάζεται επιδοτήσεις και είναι σήμερα η μόνη φιλική προς το περιβάλλον λύση στην αγορά».


ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ