Τι είναι ο λέβητας συμπύκνωσης και πως λειτουργεί

Τι είναι ο λέβητας συμπύκνωσης και πως λειτουργεί

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την τεχνολογία συμπύκνωσης στη θέρμανση .Τι είναι και πώς λειτουργεί  – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές.
Στα ελληνικά νοικοκυριά το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης ενέργειας καταλαμβάνουν οι οικιακές συσκευές και οι λέβητες θέρμανσης, γεγονός που κοστίζει τόσο σε χρήματα όσο και στο περιβάλλον.

Υπάρχουν όμως οι ενεργειακά αποδοτικές  συσκευές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και να προκαλέσουν ευχάριστη έκπληξη στον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Οι καταναλωτές όμως δεν γνωρίζουν ότι αρμόδιος «υπεύθυνος» για τα περιβαλλοντικά εναρμονισμένα προϊόντα, τα οποία ταυτόχρονα προστατεύουν και την τσέπη τους είναι το «Ecodesign» της συσκευής. Δηλαδή ο οικολογικός σχεδιασμός ενός προϊόντος, με κριτήρια την ενέργεια που καταναλώνει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, αλλά και την ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή του.

Σχετικά με τους λέβητες θέρμανσης ισχύος έως και 400kW, αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής οδηγίας Ecodesign ErP για την ενεργειακή σήμανση προϊόντων θέρμανσης, η οποία τέθηκε σε ισχύ και στην Ελλάδα  από τις 26 Σεπτεμβρίου του 2015, θα είναι η μετάβαση από τη συμβατική τεχνολογία στην τεχνολογία συμπύκνωσης.


Τι είναι όμως η τεχνολογία συμπύκνωσης; Πως λειτουργεί;


Ο όρος «λέβητας συμπύκνωσης» χρησιμοποιείται λόγω του γεγονότος ότι ο λέβητας κατά τη λειτουργία του παράγει συμπύκνωμα υπό κάποιες συνθήκες, υγροποιώντας υδρατμούς που υπάρχουν στα καυσαέρια. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας συμπύκνωσης ξεκινά με τη συμπύκνωση των υδρατμών στα καυσαέρια, διαδικασία η οποία αρχίζει για το φυσικό αέριο όταν η θερμοκρασία καυσαερίων πέσει κάτω από τους 57ºC κατά προσέγγιση, ενώ για το πετρέλαιο κάτω από τους 47ºC περίπου. Στόχος της τεχνολογίας των λεβήτων συμπύκνωσης είναι να ρίχνει τη θερμοκρασία των καυσαερίων όσο γίνεται χαμηλότερα από τις θερμοκρασίες συμπύκνωσης – γνωστό και ως «σημείο δρόσου» – δηλαδή να τα «ψύχει» με γνώμονα το μεγαλύτερο ενεργειακό κέρδος, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό την επιστροφή κρύου νερού του κυκλώματος θέρμανσης, είτε μέσω κατάλληλου θαλάμου καύσης είτε με εξωτερικό εναλλάκτη.
 
Οι παραγόμενοι υδρατμοί περιέχουν θερμογόνο δύναμη, η οποία χάνεται χρησιμοποιώντας συμβατικούς λέβητες καθώς οι υδρατμοί διαφεύγουν μέσω της καπνοδόχου. Στο πιστοποιητικό ελέγχου του συντηρητή σας μπορείτε να δείτε πόση θερμότητα διαφεύγει με τα ζεστά καυσαέρια μέσω της καπνοδόχου, κι επομένως χάνεται.

Αντίθετα οι λέβητες συμπύκνωσης αξιοποιούν αυτήν την ενέργεια: Προκαλούν τη συμπύκνωση των υδρατμών μέσα στο λέβητα και τροφοδοτούν την κερδισμένη θερμότητα συμπύκνωσης στο κύκλωμα θέρμανσης. Προϋπόθεση για την εγκατάσταση είναι μια ανθεκτική στην υγρασία καπνοδόχος ή ειδικά εξαρτήματα απαγωγής καυσαερίων.

Έτσι επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Ως επακόλουθο του αποδοτικού τρόπου λειτουργίας, η τεχνολογία συμπύκνωσης είναι και ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον.

Πηγή: prothema.gr