Τι λέβητα φυσικού αερίου να επιλέξω;

Τι λέβητα φυσικού αερίου να επιλέξω;

Η σωστή επιλογή λέβητα φυσικού αερίου είναι βασική προϋπόθεση για μέγιστη απόδοση και οικονομία στο σύστημα θέρμανσης της οικείας. Καταρχάς, ο λέβητας που θα επιλέξουμε πρέπει να τηρεί κάποιες προδιαγραφές που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Στους λέβητες φυσικού αερίου, αυτό που πρέπει να προσέξει κάποιος πριν την αγορά, εκτός από την σήμανση CE, είναι να φέρει και την ένδειξη Erp (Energy Related Products), κάτι το οποίο συμβαίνει σε όλους τους λέβητες που εγκαθίστανται από την 01/01/2017.

Ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος λέβητα;

Η επιλογή του λέβητα φυσικού αερίου σε μέγεθος kW θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο μηχανολόγο μηχανικό. Η επιλογή του μεγέθους κρίνεται από πολλούς παράγοντες, όπως  η υδραυλική εγκατάσταση του σπιτιού στο δίκτυο θέρμανσης, την ποσότητα του ζεστού νερού χρήσης που απαιτούμε, αν το σπίτι παρουσιάζει απώλειες ή όχι, αν το βλέπει ο ήλιος και άλλους παράγοντες. Η λάθος επιλογή λέβητα φυσικού αερίου μπορεί να μην καλύψει τις ανάγκες μας σε θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης, εφόσον επιλέξουμε έναν λέβητα μικρότερου μεγέθους, ενώ η επιλογή ενός λέβητα πολύ μεγαλύτερου σε απόδοση από αυτό που χρειαζόμαστε θα ανεβάσει το κόστος της εγκατάστασης, άρα θα αργήσει να γίνει και η απόσβεση στα χρήματα που ξοδέψαμε.

Τι επιπλέον να προσέξω στην αγορά του λέβητα;

Πριν προχωρήσουμε στην αγορά του λέβητα φυσικού αερίου θα πρέπει να προσέξουμε την ποιότητα του λέβητα που αγοράζουμε. Ένας οικονομικός λέβητας μπορεί στην αρχική μας εκτίμηση να φαντάζει η σωστή επιλογή αλλά μελλοντικά να μας δημιουργήσει προβλήματα ως προς την συντήρηση και τα ανταλλακτικά. Σημαντικό, πέρα από το κόστος της αγοράς είναι να γνωρίσουμε τι ισχύει με το after sales service κάθε εταιρίας, της εγγυήσεις που προσφέρει και την πολιτική που τηρεί.

Λέβητας φυσικού αερίου και περιφερειακά συστήματα.

Η δυνατότητα σύνδεσης του λέβητα φυσικού αερίου με περιφερειακά συστήματα μας δίνει καλύτερο έλεγχο του λέβητα, άρα μεγαλύτερη οικονομία. Οπότε πρέπει να προσέξουμε αν έχει ενσωματωμένο σύστημα αντιστάθμισης ή πρέπει να το προμηθευτούμε έξτρα, αν υπάρχουν έξτρα συστήματα για απομακρυσμένο έλεγχο του λέβητα.