Αντλία Θερμότητας

Αντλία Θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να εγκατασταθούν  σε νέα ή υφιστάμενα κτίρια, μπορούν να συνδεθούν με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης (λέβητας φυσικού αερίου, πετρελαίου, ηλιακά συστήματα) καθώς και με τα υπάρχοντα θερμαντικά σώματα, με το σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης καθώς και με σώματα Fan Coils για θέρμανση και ψύξη.

Τι είναι η αντλία θερμότητας και πως λειτουργεί;

Η αντλία θερμότητας είναι ένα σύστημα που, όπως υποδεικνύει και το όνομά της, αντλεί τη θερμότητα από το εξωτερικό περιβάλλον και τη μεταφέρει εντός της κατοικίας. Η αρχή λειτουργίας της είναι παρόμοια, αλλά αντίστροφη, από αυτή ενός ψυγείου. Η αντλία θερμότητας αποσπά θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος και μέσω του ψυκτικού κυκλώματος μπορεί να την μεταφέρει στο εσωτερικό του σπιτιού ή να θερμάνει το νερό χρήσης για τις ανάγκες σας.

Τι κάνει την αντλία θερμότητας μία οικονομική λύση;

Η μέγιστη οικονομία που προσφέρει στην κατανάλωση ενέργειας. Η αντλία θερμότητας απορροφά θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα και την αποδίδει στο χώρο μας. Η εξοικονόμηση στη διαδικασία αυτή έγκειται στο γεγονός πως με 1kW ηλεκτρικής ενέργειας το σύστημα μπορεί να αποδώσει έως και 5kW θερμικής ενέργειας στην κατοικία μας. Η απορρόφηση θερμότητας από το περιβάλλον είναι δυνατή ακόμα και σε εξωτερικές θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν, καθιστώντας τες την ιδανική λύση για κάθε εφαρμογή.

Ποιά είναι η πραγματική απόδοση της αντλίας;

Η απόδοση υπολογίζεται με το συντελεστή απόδοσης (COP). Για παράδειγμα, συντελεστής COP 3, σημαίνει ότι για κάθε μία κιλοβατώρα (kWh) ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται, παράγονται 3 θερμικές kWh. Πολλές φορές όμως, πολύ βολικά αναφέρεται το COP που ισχύει σε συγκεκριμένες συνθήκες που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την δική σου πραγματικότητα.

Για παράδειγμα η πιο συνήθης περίπτωση είναι να αναφέρεται το COP σε συνθήκες 7/35 °C, δηλαδή, λαμβάνεται ως δεδομένο ότι:

α) η εξωτερική θερμοκρασία είναι 7 °C (τι γίνεται όμως αν η μέση θερμοκρασία το χειμώνα είναι πιο χαμηλή στην περιοχή που μένεις;)

β) η εσωτερική είναι 35°C (σε αυτή την περίπτωση όμως η θερμοκρασία δεν αρκεί για να ζεστάνει τα υπάρχοντα σώματα που χρειάζονται θερμοκρασία νερού 80°C, οπότε μάλλον χρειάζεσαι άλλα σώματα ή fan coils, δηλαδή, μεγαλύτερο κόστος επένδυσης).

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης Α/Θ

Τα κύρια πλεονεκτήματα της χρήσης αντλιών θερμότητας νερού είναι τα εξής:

1. Είναι σχετικά αθόρυβες. Η ένταση του ήχου είναι ανάλογη με την θερμοκρασιακή διαφορά του απαιτούμενου προς θέρμανση ή ψύξη χώρου και την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η ένταση συνήθως περιορίζεται κάτω από 65db σε απόσταση 10 μέτρων.

2. Έχουν πολύ χαμηλό κόστος λειτουργίας σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης και ανάλογα με τις απαιτήσεις (χαμηλών είτε υψηλών θερμοκρασιών).

3. Έχουν πολύ μεγάλο βαθμό απόδοσης σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα καύσης (π.χ. λέβητας καυστήρας πετρελαίου). Ο βαθμός απόδοσης εξαρτάται από τις εξωτερικές συνθήκες και τις απαιτήσεις θέρμανσης καθώς από τον τύπο (χαμηλών είτε υψηλών θερμοκρασιών). 

4. Απλή και καθαρή εγκατάσταση.

Μπορώ να λάβω χρηματοδότηση από το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»;

Ναι. Οι αντλίες θερμότητας είναι από τις βασικές επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος.